From Dated to Delightful: A Houston Five Star Senior Living Community Remodel

The Houston-Galveston Area Council forecasts the number of people 65 years and older in the Houston area will more than double, reaching almost to 18% of the population by 2040. Houston, already the fourth largest city in the nation and growing, is preparing for the growing population of seniors. As a result, competition is strong for full-service senior living communities.

Five Star reached out to REES to rejuvenate their Forum at Memorial Woods community to offer a better position in the competitive marketplace. The community’s management team desired to not only retain current residents and attract the next generation of seniors, but also their families. Our design team worked to improve lighting and wayfinding on the community’s residential floors and revitalize the wellness space.

Perfecting Elevator Lobbies

REES refreshed all features in the community’s 13 elevator lobbies to reflect a modern ambiance. Each floor offers a different color scheme and unique artwork, creating a new wayfinding element for residents and visitors. Custom cubed lighting acts as a consistent element across all floors.

Our team utilized the large bay windows to invite natural light and stunning views of the Houston skyline into the building. Curtain sheers that once cluttered the elevator lobbies were removed. Varied contemporary seating was installed to convey the new modern style.

Illuminating the Gateway to Resident Spaces

One of the challenges the community faced was the need for improved lighting on their eight resident floors. REES installed custom cube lights creating a modern design and brightening the space. Walls in the community’s corridors were painted with brighter neutral tones to complement the new lighting.

Seating and new handrails offer support when navigating the elongated hallways. Each resident entryway was painted with an accent color and personal wall sconces were installed to add a home-like element.

Sculpting a New Approach to Amenity Spaces 

Our design team chose an upscale, spa approach to the redesign of changing rooms. A modern backsplash and back-lit mirrors were installed. Frosted swinging doors are stylish and bright without sacrificing privacy.

REES designed a new lighting system for the vaulted ceilings above the pool at Memorial Woods pool room. A fresh coat of paint was applied to the pool to reflect natural light and oversized columns were removed to open the space.

We are proud of our partnership with Five Star Quality Care and grateful for the opportunity to add another great project to REES’ more than twenty projects with Five Star.

Click here for more details on this project and additional photos!